Hoe belangrijk is onderhoud bij een CV ketel?

Goed onderhoud voor een CV ketel is erg belangrijk, alhoewel veel mensen dat niet direct denken. Een ketel speelt natuurlijk een belangrijke rol in het comfort van uw woning.

Een warm huis in de winter is enorm belangrijk, maar ook een warm bad nemen is prettig. Voor beide is de CV ketel belangrijk. Aangezien een ketel flink wat geld kost om aan te schaffen, wilt u daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hoe langer u met de ketel kunt doen, hoe minder u in feite per jaar afschrijft.

Ketel schoon laten maken voor optimaal rendement

Een CV ketel schoonhouden is enorm belangrijk. Doordat de ketel schoon blijft, kan deze een zo hoog mogelijk rendement produceren. En dat is interessant. Een condenserende HR ketel van Ragiro gebruikt een deel van de condens die vrijkomt bij het opwarmen opnieuw en kunnen op die manier een zeer hoog rendement behalen, van wel 109%. Zo kunt u flink besparen op de stookkosten, maar om dit hoge rendement te behalen moet de ketel wel optimaal kunnen presteren. Met goed onderhoud kan dit worden gerealiseerd.

druk cv ketel

Ook is het belangrijk dat de ketel op de juiste druk blijft. Meestal is dit 1.5 – 2.0 bar, afhankelijk van de ketel. Meestal is de ideale druk te vinden in de handleiding van het boekje. Dit is ook iets dat u zelf kunt doen en in de gaten moet blijven houden. Op het schermpje van de ketel is deze druk vaak af te lezen. Soms is het een analoge meter, maar soms wordt dit ook digitaal weergegeven op het schermpje op de ketel. Controleer dit regelmatig. Want de ketel zal wel gewoon blijven functioneren met een wat lage druk, maar het is niet ideaal. Vul daarom de ketel altijd bij als deze onder de ideale druk komt te staan.

Oude ketel? Vervang tijdig

Met een oude ketel blijven zitten is natuurlijk altijd een optie. Het brengt vaak wel wat zorgen met zich mee, de ketel kan er namelijk op ieder moment mee ophouden. Dat wilt u natuurlijk voorkomen, zeker als de koude winter voor de deur staat. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om een monteur in te schakelen om de ketel te repareren, maar dat zorgt doorgaans voor vrij hoge kosten. En de ketel is het mogelijk dan ook niet meer waard. Als u een nieuwe ketel aanschaft is deze doorgaans zuiniger dan het model dat u nu in de woning heeft hangen. Daar komt bij dat u met een gerust hart kunt gaan slapen, omdat de nieuwe ketel weer enkele jaren garantie heeft. Zo weet u zeker dat u deze winter niet in de kou komt te zitten.